Miért van szükség reszponzív weboldalra?

2014-ben a magyar internetezők negyede már okostelefonnal éri el a webet és számuk egyre csak növekedni fog. Egyre többen intézik ügyeiket és vásárolnak online, amit nem az asztali gép előtt ülve tesznek meg otthon vagy a munkahelyen, helyhez kötötten, hanem utazás vagy várakozás közben.

A te oldaladnak mobilbarátnak kell lennie, hogy versenyben maradhass.

De ha az utóbbi nem is olyan fontos szempont számodra, az biztos fontos, hogy a weblapod szép és élvezhető legyen mindenki számára, akár asztali számítógéppel, akár okostelefonnal keresi fel az internetről.

Ha van okostelefonod vagy tableted, biztos megnézted már a saját honlapodat vele. Ha nincs még sajátod, biztos jártál már olyan oldalakon, amelyeken:

  • nem tudod elolvasni a szöveget, mert kicsik a betűk, vagy mert kilóg szélen a szöveg
  • a képek és a videók is kilógnak
  • minden pici, nagyítgatni kell, ha nagyítod, akkor viszont ismét csak lelóg a lényeg
  • az űrlapok mezői kezelhetetlenek, dátumot bevinni szinte lehetetlen
  • a ujjaddal akaratlanul egyszerre több gombot nyomsz meg, mert közel vannak egymáshoz és kicsik
  • a menüt nem tudod használni.
Ezek nagyon bosszantó dolgok, az ember megunja és más oldalt keres. A Google szerint hasonló esetben az emberek 75%-a így tesz. Biztos te sem vásárolnál egy olyan áruházban, ahol nincs rendesen kitakarítva és nehezen bíznál egy cégben, amelynek a weboldalán különböző karakterkészletből jelenne meg az Ő vagy az Ű betű, vagy nem vennéd őket komolyan. Pont ugyanígy a látogatóid bizalmát is könnyebb megnyerned, ha az oldalad nincs szétcsúszva.

A megoldás az asztali gépen és mobil eszközökön, laptopon, tableten és okostelefonon is jól működő oldal, azaz a reszponzív oldal, amely alkalmazkodik a megjelenítő eszközhöz.

Mi a Grafikarmánál csak reszponzív oldalt készítünk.

Ha van már weboldalad, nagyon ajánljuk, hogy alakítsd át mobilkompatibilisre! Ha megadod az oldalad címét és az e-mail címed, gyorsan átfutjuk az oldaladat és megmondjuk, hogy mennyibe kerülne az átalakítás. Az is lehet, hogy olcsón és gyorsan megúszod, de néha olcsóbb és hatékonyabb egy új oldalt csinálni a régi átalakítása helyett. Ha így lesz, ezt is le fogjuk írni a válaszunkban.

 

 

Akár te is nekikezdhetsz ingyenes sablonok használatával, de az út hosszú és rejt néhány buktatót: hiába a reszponzív dizájn, előfordul például, hogy a weboldal Androidos készüléken működik, viszont iPhone-on esetlenül teljesít.

Mi ezeket a csapdákat is ki tudjuk küszöbölni, a kompatibilitást közel 100%-ossá tudjuk tenni.

Szerző: Csaba
Vezető fejlesztő, Product Manager

 

vissza a főoldalra